Tamago - czym jest japoński omlet i jak się go je?
Japońska kuchnia od wielu lat gości na polskich i europejskich stołach - zarówno w domach, jak i restauracjach serwujących sushi, ramen czy zupę miso. Pomimo coraz większej popularności nie wszystkie japońskie dania są znane nawet przez zagorzałych fanów kuchni z kraju kwitnącej wiśni. Jednym z takich dań jest omlet tamago, który można jeść na wiele sposobów. Być może natrafiłeś na niego jedząc nietypowe rolki sushi, które zamiast wodorostami nori owinięte były właśnie tym delikatnym japońskim omletem. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym prostym, lecz smacznym daniu koniecznie przeczytaj ten artykuł. Zapraszamy do smakowitej lektury.
Czym jest japoński omlet tamago?
Tamagoyaki w języku japońskim oznacza po prostu “smażone jajko”. Podobnie jak w polskiej kuchni Japończycy jedzą tamago np. na śniadanie gdyż jest to szybkie danie, które można przyrządzić w zaledwie kilka minut. Japoński omlet tamago jest delikatny, ma słodko-słonawy smak i cechuje go niezwykła uniwersalność pod kątem doboru składników, z którymi można go spożywać. W Japonii je się go zarówno bez żadnych dodatków, jak i w połączeniu z ryżem oraz warzywami.
Krótka historia omleta tamago
Postawowe składniki omleta tamago, czyli jajka uchodziły w Japonii przez wieki za trudno dostępne. Do czasu II Wojny Światowej koszt jajek był na tyle wysoki, że dania jajeczne były stosunkowo rzadko spożywane przez Japończyków. Sytuacja uległa zmianie w latach 50. XX wieku, gdyż rząd Japonii przeprowadził kampanię społeczną zachęcającą do spożywania przez dzieci większej ilości białka. Równocześnie władze postanowiły uporać się z problemem wysokich cen jaj, które uważano za doskonałe źródło białka. Wsparcie hodowli kur przez rząd umożliwiło obniżenie cen jajek i wprowadzenie ich do diety dzieci i dorosłych w każdym gospodarstwie domowym. Prosty i szybki w przygotowaniu omlet tamagoyaki podbił podniebienia Japończyków i do tej pory jest jednym z najczęściej jedzonych posiłków szkolnych.
Z czego zrobiony jest omlet tamagoyaki?
Omlet tamago zyskał swoja popularność dzięki prostocie przygotowania oraz łatwo dostępnym składnikom, takim jak:
- jajka,
- cukier,
- sól,
- olej,
- sos sojowy,
- mirin, czyli płynna lekko słodka przyprawa powstająca na skutek fermentacji ryżu.
Te podstawowe składniki gościły w każdym japońskim domu dlatego omlet tamago szybko podbił kraj kwitnącej wiśni.
Tamago - w jakich daniach go znajdziesz?
Tamago to uniwersalne danie, które można zjeść na wiele sposobów. W Japonii tego omleta je się bez dodatków - np. jako przekąska na drugie śniadanie. Alternatywnie omlet ten wykorzystywany jest w restauracjach sushi jako doskonały zamiennik dla wodorostów nori. Cała rolka zwijana jest w prostokątny omlet, dzięki czemu sushi zyskuje nowy wymiar. Tamago można spotkać również w formie nigiri. W tym przypadku omlet serwowany jest na małej porcji uformowanego ryżu. Całość owinięta jest wąskim paskiem nori.