Sushi Futomaki
Futomaki to rolka sushi o dużej średnicy i sporej ilości składników, których jest co najmniej cztery. Sama nazwa futomaki pochodzi od dwóch japońskich słów “futoi” oznaczającego “gruby” lub “tłusty” oraz maki, czyli “rolować”.
Futomaki sushi - rolka pełna smakowitości
Cechą charakterystyczną dobrze przyrządzonych rolek w stylu futomaki jest dobra proporcja ryżu do pozostałych składników. To właśnie futomaki cechują się zdecydowanie większą ilością składników, takich jak ryby, owoce morza czy warzywa w porównaniu z objętością zajmowaną przez ryż. Dzięki temu rolki te są bardzo chętnie jedzone i należą do ulubionych rodzajów sushi wielu fanów japońskiej kuchni.
Futomaki - czym się cechuje?
Futomaki to rolki, które rozpoznasz po następujących cechach:
- duża średnica kawałków wynosząca około 5-6 cm,
- spora ilość różnorodnych składników (mix warzyw, ryb oraz owoców morza),
- duża głębia smakowa uzyskiwana dzięki różnorodnym składnikom,
- atrakcyjna forma wizualna doskonale pasująca do wszelkich uroczystości oraz spotkań biznesowych.
Futomaki w menu Futu Sushi
Jeśli nabrałeś ochoty na spróbowanie sushi, a konkretnie rolek futomaki, koniecznie przetestuj te, które dostępne są w naszym menu:
- futomaki vege z pysznymi i świeżymi warzywami (polecamy na początek uczty),
- futomaki sake (łosoś surowy lub pieczony),
- futomaki ebi (krewetka) oraz ebi tempura (uwielbiana przez wielu krewetka w tempurze),
- lub futomaki w tempurze (cała rolka w chrupiącej japońskiej panierce).