Sushi Nigiri
Nigiri to sushi o najdłuższej historii. To właśnie od tej formy serwowania surowej ryby na ryżu rozpoczęła się historia całego sushi. W Japonii jest uznawana za najbardziej tradycyjną formę sushi, która zyskała status wręcz kultowej.
Nigiri sushi - proste, tradycyjne i smaczne
Ze względu na minimalną ilość składników - ryż oraz dodatek (np. surowy tuńczyk, krewetka lub omlet tamago), nigiri musi zostać przygotowane perfekcyjnie, by zachwycić podniebienia klientów. W związku z tym, pomimo prostej formy, to jedno z najtrudniejszych rodzajów sushi do przygotowania. Przygotowując nigiri, sushi master dba o to, by wydobyć kwintesencję smaku danego składnika.
Nigiri - czym się cechuje?
Nigiri to sushi, w którym ryż z dodatkiem octu ryżowego formowany jest na owalny kształt, a dodatek, taki jak:
- łosoś,
- tuńczyk,
- krewetka,
- ryba maślana,
- węgorz,
- lub okoń
kładziony jest na jego wierzchu. Prosta forma umożliwia jeszcze lepsze wyczucie aromatu danego składnika, dzięki czemu nigiri jest tak cenione przez prawdziwych smakoszy japońskiej kuchni.
Nigiri w menu Futu Sushi
Jeśli masz ochotę na spróbowanie nigiri, koniecznie sprawdź nasze menu, w którym znajdziesz następujące pozycje (warto konsumować je w podanej kolejności):
- nigiri z tuńczykiem o delikatnym w smaku (stąd polecamy go jeść na początku uczty),
- ebi nigiri (z krewetką),
- nigiri sake (z surowym łososiem - bardziej aromatyczne w porównaniu z tuńczykiem ze względu na większą zawartość tłuszczu w tym gatunku ryby),
- nigiri z opiekanym łososiem,
- i na sam koniec unagi nigiri (z bardzo aromatycznym, lekko słodkawym węgorzem).