Sushi Uramaki
Uramaki to zdecydowanie jedna z najchętniej spożywanych odmian sushi. Wyróżnia się spośród innych rolek tym, że ryż znajduje się na jej zewnętrznej stronie, co oddane zostało w jej nazwie. Słowo “ura” w języku japońskim znaczy “odwrotnie”, z kolei “maki” to po prostu “rolować”. Ta zrolowana na odwrót rolka została wymyślona w Stanach Zjednoczonych, a konkretniej w Los Angeles w stanie Kalifornia. To właśnie z tego powodu uramaki często wymiennie nazywane jest jako California roll.
Sushi uramaki prosto z USA, czyli krótka historia california roll
Uramaki sushi wymyślił Machita Ichiro - szef kuchni w restauracji sushi w Los Angeles. Co ciekawe powodem był ograniczony dostęp do klasycznej ryby serwowanej w Japonii, czyli tłustej odmiany tuńczyka - Toro. Zamiast ryby szef kuchni wpadł na pomysł, by zmodyfikować rolkę i serwować ją w odwróconej formie. Zamiast ryby oryginalnie serwowano awokado, które oferuje podobną tłustość oraz konsystencję.
Uramaki w menu Futu Sushi
Jeśli chcesz spróbować wyjątkowych rolek w stylu California, koniecznie zapoznaj się z naszym menu, w którym znajdziesz zarówno pyszne uramaki z surowymi rybami, jak i rolki, w których mięso ryb zostało poddane obróbce termicznej.
- Z surowymi rybami:
- uramaki z łososiem (sake yaki),
- uramaki z tuńczykiem (np. spicy tuna),
- z okoniem.
- Bez surowych ryb:
- z ogórkiem, awokado i kiełkami słonecznika
- z łososiem pieczonym lub w tempurze,
- z krewetkami w tempurze (uramaki ebi tempura),
- z zapiekanym węgorzem,
- oraz wyjątkowa rolka z krabem w tempurze.