Glony wakame w japońskiej kuchni - dlaczego warto je jeść?
Kuchnia azjatycka obfituje w egzotyczne, niespotykane w żadnej innej kuchni składniki o wyjątkowym aromacie i właściwościach. Jednym z takich składników są glony wakame, które bardzo często używane są w kuchni japońskiej do przygotowania zup, sałatek oraz past. W poniższym artykule opiszemy, czym tak właściwie są glony wakame, jakie mają właściwości odżywcze oraz jakie jest ich zastosowanie. Wyjaśnimy również, dlaczego warto je regularnie spożywać, by cieszyć się dobrym zdrowiem. Zapraszamy do lektury!
Glony wakame - superfood z Azji
Undaria pierzastodzielna to właściwa nazwa rośliny znanej w większości państw pod nazwą wakame. Jest to glon z gatunku brunatnic bardzo powszechnie wykorzystywany w kuchni azjatyckiej. Osiąga spore rozmiary i żyje w słonym - morskim środowisku. Najczęściej wyławiana jest z takich zbiorników wodnych, jak:
- Ocean Spokojny (w okolicach Japonii oraz Australii),
- Ocean Atlantycki (w pobliżu argentyńskiego wybrzeża),
- oraz w Europie - z Morza Adriatyckiego.
Glony wakame mają kolor ciemno-zielony, wręcz oliwkowy. Rosną do 50-70 cm długości.
Właściwości odżywcze glonów wakame
Jeśli szukasz składników, które są zdrowe, a równocześnie lekkie i niskokaloryczne, wakame to doskonały wybór. Glony wakame zawierają dużo witamin i minerałów, takich jak:
- jod,
- wapń,
- kwas foliowy,
- żelazo,
- mangan,
- witaminy A, C, E, K oraz kompleks witamin B.
Co więcej, znajdziemy w nich również cenne przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia oraz kwasy tłuszczowe Omega-3 (DHA oraz EPA), które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odpornościowego oraz sercowo-naczyniowego. Pomagają również w przywróceniu równowagi hormonalnej naszego organizmu. Bogactwo wyżej wymienionych składników odżywczych powoduje, że glony wakame uznawane są za jedne z najcenniejszych składników w kuchni japońskiej. Dlatego warto sięgać po nie regularnie - np. w formie przystawek serwowanych do sushi.
Kaloryczność glonów wakame
Glony wakame to doskonała przekąska dla osób będących na diecie niskokalorycznej. W 100 gramach znajduje się jedynie 45 kcal, 9 g węglowodanów oraz tylko mniej niż 1 g tłuszczu. Ponadto fukoksantyny znajdujące się w wakame spowalniają gromadzenie się tłuszczu w naszych komórkach, a co za tym idzie odkładanie się tkanki tłuszczowej w organizmie.
Zastosowanie glonów wakame
Wakame od dawna są jednym z podstawowych składników japońskich, koreańskich oraz chińskich potraw. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatek, zup (ramen, miso), kanapek lub różnorodnych przystawek. Są doskonałym uzupełnieniem diety wegańskiej i wegetariańskiej ze względu na dużą ilość cennych składników odżywczych.
Dlaczego warto jeść glony wakame?
Jeśli zależy Ci na tym, by jeść zdrowe posiłki, które zawierają cenne substancje odżywcze, koniecznie wprowadź do swojej diety glony wakame. Najlepiej w formie przystawki - sałatki z tofu lub zupy serwowanej przed głównym daniem, czyli pysznymi rolkami sushi, które zjesz w naszej restauracji.
Zdrowie to nie jedyny powód, by jeść wakame. Ich smak ma rzeszę swoich fanów, dlatego dla wielu jest to idealne połączenie.
Zjedz glony wakame w Futu Sushi w Białymstoku
Jeśli lubisz japońską kuchnię i interesuje Cię, jak smakują glony wakame, zapraszamy serdecznie do Futu Sushi w Białymstoku. Nasza restauracja zlokalizowana jest w ścisłym centrum Białegostoku (ul. Lipowa 12). Przetestuj sam dania z naszego menu, które zawierają glony wakame. Podpowiadamy, że znajdziesz je w zupie z łososiem, zupie miso. Alternatywnie, jeśli wolisz jeszcze lepiej poczuć smak tych wyjątkowych glonów, zamów sałatkę wakame z tofu. Jeśli nie możesz przyjść bezpośrednio do naszego lokalu i wolisz zamówić japońskie dania na wynos, zapraszamy do składania zamówień przez naszą stronę internetową, gdzie czekają na Ciebie wyjątkowe promocje lub do kontaktu telefonicznego. Prosimy o składanie zamówień pod numerem telefonu 690 990 212.