Fakty i mity na temat kuchni japońskiej
Dania kuchni japońskiej na dobre zagościły w naszym europejskim menu. Cenione są nie tylko za swoje prozdrowotne właściwości, ale także walory smakowe i bardzo ciekawy sposób podawania. Niestety, im bardziej popularne staje się sushi i inne dania pochodzące wprost z Kraju Kwitnącej Wiśni, tym więcej mitów krąży na ich temat.
W tym wpisie postanowiliśmy zebrać i sprawdzić, które stwierdzenia na temat sushi i kuchni japońskiej są prawdziwe, a które stały się wyłącznie efektem pewnych nieporozumień. Zaczynajmy zatem.
Ryż jest podstawowym składnikiem japońskiej kuchni
PRAWDA. Ryż z powodzenie można uznać za podstawowy składnik kuchni japońskiej. Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni dodają go do niemal każdej potrawy, a zatem ilość ryżu przez nich spożywana jest naprawdę ogromna. W Japonii ryż podawany jest na śniadanie, obiad i kolację. W języku japońskim funkcjonuje zwrot „Gohan desu yo”, co oznacza zaproszenie do posiłku, jednak dosłownie można przetłumaczyć go również jako „podano ryż”. Widać zatem, że japońska tradycja kulinarna nierozerwalnie związana jest z ryżem.
Co ciekawe, japoński ryż to tzw. „japonica”, czyli odmiana zboża z krótkimi, okrągłymi ziarnami. Jego cechą charakterystyczną jest dość duża lepkość oraz połyskliwość.
Sushi to nie jedyna popularna potrawa w Japonii
PRAWDA. Sushi to potrawa znana na całym świecie, jednak japońska kuchnia może pochwalić się również innymi równie znakomitymi daniami przyrządzanymi na bazie ryżu. Innymi popularnymi w Japonii oraz poza jej granicami daniem jest chirashi zushi (ryż z kawałkami surowych ryb i owoców morza), takikomi gohan (ryż gotowany z różnymi składnikami) oraz onigiri (ryżowe kulki wypełnione kawałkami umeboshi, tuńczykiem lub innymi składnikami).
Sushi można jest wyłącznie pałeczkami
MIT. Sushi można jeść na dwa różne sposoby — zarówno pałeczkami, jak i rękoma i co ważne oba są dopuszczalne i zgodne z etykietą. Wiele osób (szczególnie rozpoczynających przygodę z kuchnią japońską) może mieć problem z opanowaniem sztuki posługiwania się pałeczkami. Dlatego też większe kawałki można z powodzeniem chwycić trzema palcami — kciukiem, palcem wskazującym oraz środkowym. To, czego z pewnością nie warto robić, to jedzenie sztućcami, jednak więcej na temat tego co można, a czego nie można robić, przeczytasz w naszym wpisie: Sushi — co robić, a czego nie robić?
Dania kuchni japońskiej często podawane są w małych kawałkach
PRAWDA. W kuchni japońskiej na pierwszym miejscu stawiane są zawsze walory smakowe i estetyczne. Dlatego też dania japońskie często podawane są w niewielkich porcjach, ponieważ ważna jest równowaga między smakami.
Kawałki sushi powinniśmy jeść naraz
PRAWDA: Każdy podany kawałek sushi to zamknięta, pełna kompozycja. Dlatego spożywając tego rodzaju potrawę lepiej nie porcjować jej na talerzu, a tym bardziej przegryzać na pół. Jedząc danie w całości, będziemy w stanie w pełni odkryć jej walory smakowe. W kuchni japońskiej niezwykle ważną rolę odgrywają także dodatki, takie jak sos sojowy, czy wasabi. Służą one jednak wyłącznie dla podkreślenia smaku, dlatego należy je stosować z umiarem.
Sushi masterem może być wyłącznie mężczyzna
MIT. Chociaż z ust rodzimych Japończyków można usłyszeć, że stwierdzenie to jest prawdą, to jednak nie do końca możemy się z tym zgodzić. Owszem, na przestrzeni wieków zawód sushi masterów zdominowany był przez mężczyzn, a o kobietach mówiono, że mają zbyt ciepłe dłonie, stosują makijaż czy perfumy, które mogą przenikać do sushi. Współcześnie jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby także kobiety pracowały w tym zawodzie. Obecnie to nie płeć, a umiejętności są kluczowe, jeśli chodzi o kuchnię japońską.
Sushi pochodzi z Japonii
MIT. Chociaż sushi uznaje się za tradycyjną japońską potrawę, to jednak została zapoczątkowana ona w Chinach, gdzie po raz pierwszy opracowano metodę kiszenia ryby w beczkach z ryżem. Współczesne sushi, czyli to, które znamy, powstało na przełomie XVIII i XIX wieku w Edo. To właśnie tam po raz pierwszy ryż zaczęto doprawiać tezu, czyli zaprawą z octu ryżowego, cukru i soli. Przygotowany w ten sposób ryż formowano w sporej wielkości kulki lub owalne kształty, a na wierzch kładziono plastry surowej ryby lub owoców morza.
Kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie
PRAWDA. Japońska kuchnia w swojej nieprzetworzonej, najlepszej wersji jest uznana za jedną z najzdrowszych. Japończycy nie borykają się z problemem otyłości, a co jeszcze ciekawsze, ich średnia wieku jest od 6 do 8 lat dłuższa niż u Europejczyków. Średnia długość wieku mężczyzn w Japonii to 81 lat, natomiast kobiet 85 lat. Ponadto Japończycy nie zapadają tak często na choroby układu krążenia czy choroby serca. Wszystko to jest oczywiście związane z dietą, która skupia się przede wszystkim w obrębie świeżych warzyw, ryb, a także małej ilości spożywanego mięsa, czy produktów przetworzonych.
Najlepsze sushi w Białymstoku zjesz w Futu Sushi
PRAWDA. Chociaż Białystok nie jest uznawany za stolicę japońskiej kuchni, to jednak na mapie miasta znajduje się nasz lokal, w którym zjesz najlepsze sushi w Białymstoku. Każdą potrawę z naszego menu przygotowujemy zgodnie z japońską tradycją, dzięki czemu nie musisz wybierać się do odległego Kraju Kwitnącej Wiśni — już teraz poczujesz jej smaki w lokalu Futu Sushi w Białymstoku.