Dodatki do sushi: sos sojowy, imbir, wasabi - jak je jeść?
Sushi to japońskie danie znane na całym świecie. Jego unikalna forma, wyjątkowe i aromatyczne składniki oraz bogactwo smaku sprawiły, że jest jednym z najbardziej popularnych i lubianych dań. Sushi często złożone jest z dość nietypowych, wręcz egzotycznych składników, takich jak tatar z tuńczyka lub łososia, krewetki w tempurze, tykwa oraz wodorosty nori. Jednak w dzisiejszym artykule nie będziemy pisać o głównych składnikach znajdujących się w rolkach sushi. W tym wpisie przybliżymy Wam czym są dodatki do sushi, takie jak sos sojowy, marynowany imbir oraz wasabi. Dowiecie się również jak należy je jeść zgodnie z japońską tradycją. Życzymy miłej lektury.
Jakie dodatki do sushi stosuje się w Japonii?
Sushi wywodzi się z kraju kwitnącej wiśni, czyli Japonii. Wybierając się kolejnym razem na ucztę warto dowiedzieć się nieco więcej jak jeść najpopularniejsze dodatki serwowane wraz z sushi. Równie ciekawe są powody, dla których warto to robić. Ostry w smaku imbir oraz wasabi to wbrew powszechnemu twierdzeniu nie tylko przyprawa.
Sos sojowy - czym jest?
Sos sojowy to jeden z najbardziej popularnych dodatków w kuchni azjatyckiej. Stosowany jest nie tylko w Japonii. W innych krajach dalekiego wschodu sos ten występuje w nieco odmiennych wariantach różniących się smakiem oraz konsystencją. Japońska odmiana podawana do sushi ma rzadką konsystencję oraz jest słona. Powstaje w wyniku fermentacji mieszanki następujących składników:
- ziarna soi,
- pszenica,
- sól,
- woda.
Jak poprawnie jeść sushi z sosem sojowym?
Zadaniem sosu sojowego jest podkreślenie smaku dania. Jak powszechnie wiadomo sól wyostrza smak. Dzięki delikatnemu zanurzeniu składników sushi, takich jak ryby lub owoce morza aromat tego dania jest jeszcze bardziej wyrazisty. Kluczowym aspektem, o którym warto pamiętać podczas stosowania sosu sojowego jest to, że nie należy przesadzać z jego ilością. Równie ważne jest to, że nie powinno się zanurzać ryżu w sosie sojowym, gdyż ma on tendencję do wchłaniania bardzo dużej ilości każdej cieczy, przez co sushi może okazać się zdecydowanie za słone.
Marynowany imbir - czym jest?
Drugi dodatek to marynowany imbir podawany w postaci cienko pokrojonych plastrów. Imbir marynowany jest w słodko-octowej zalewie, która sprawia, że traci on sporą część swojej ostrości. Marynowany imbir występuje w dwóch wersjach - żółtej oraz różowej, a jego główną rolą jest przeczyszczenie naszych kubków smakowych pomiędzy poszczególnymi porcjami sushi. Dzięki temu możemy poczuć wyraźniej smak każdej rolki.
Jak poprawnie jeść sushi z imbirem marynowanym?
Jak już wspomnieliśmy - zadaniem marynowanego imbiru jest odświeżenie naszej jamy ustnej i przygotowanie kubków smakowych na kolejną porcję sushi. Dlatego imbir powinno spożywać się samodzielnie pomiędzy kolejnymi porcjami dania.
Wasabi - czym jest?
Wasabi to pasta przyrządzona z japońskiego chrzanu. Ma zielonkawy kolor oraz ostry smak. Doskonale nadaje się jako przyprawa, lecz warto stosować ją w umiarkowanych ilościach, gdyż ostrość wasabi potrafi zaskoczyć nawet największych fanów pikantnych potraw.
Jak poprawnie jeść sushi z wasabi?
Ze względu na fakt, że wasabi to przyprawa w formie pasty należy nałożyć małą ilość na porcję sushi. W Japonii mieszanie wasabi z sosem sojowym uznawane jest za coś czego nie powinno się nigdy robić przy sushi masterach, jeśli nie chcemy im zrobić przykrości, gdyż mogą to odebrać jako znak, że przyrządzone przez nich danie nie jest odpowiednio doprawione.
Przetestuj wszystkie dodatki do sushi w Białymstoku
Po lekturze tego artykułu nabrała Cię ochota na sushi? Jeśli chcesz pójść ze znajomymi na wyjątkową ucztę z sushi w roli głównej, koniecznie wypróbuj naszą smakowitą japońską kuchnię. Nasi sushi masterzy przygotują specjalnie dla Was dania prosto z kraju kwitnącej wiśni. Zarezerwuj stolik w Futu Sushi Białystok. Jeśli jeszcze nie próbowałeś sushi polecamy wybrać jeden z naszych sprawdzonych zestawów, w których wszystkie rolki idealnie się ze sobą komponują i pozwalają poznać świat sushi w odpowiedni sposób - zgodnie z prawdziwie japońską tradycją.