Cała prawda o sushi - ile kalorii ma sushi?
Sushi, potrawa, która przywędrowała do nas z Kraju Kwitnącej Wiśni, jest wysoce ceniona za swój orientalny smak, atrakcyjny wygląd i wykwintny charakter. Zaledwie w ciągu kilku lat zyskała uznanie Europejczyków stając się jednym z najchętniej wybieranych dań kuchni azjatyckiej na Starym Kontynencie. Po sushi chętnie sięgamy zarówno w trakcie ważnych uroczystości, jak i na co dzień, chcąc urozmaicić monotonię i poczuć się nieco bardziej wyjątkowo. Wiele osób przed zamówieniem sushi zastanawia się jednak ile kalorii ma ten azjatycki przysmak i czy warto włączyć go do swojej diety. W poniższym artykule spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie oraz wskazać najbardziej i najmniej kaloryczne dodatki do sushi. Przyjemnej lektury!
Najbardziej i najmniej kaloryczne dodatki do sushi
Sushi to potrawa kuchni japońskiej składająca się z zaprawionego octem ryżu, wodorostów nori, ryb, owoców morza, warzyw, owoców, nasion, grzybów i innych dodatków, takich jak np. tofu, serek philadelphia czy omlet japoński. Występuje zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej, a nawet wegańskiej. Kaloryczność sushi waha się od niskiej do nawet bardzo wysokiej, a wpływ na nią mają wykorzystane składniki.
Bazą każdego rodzaju sushi jest ryż o kaloryczności 350 kcal na 100 g suchego produktu. Poza nim w sushi znajdziemy szereg innych artykułów spożywczych, spośród których do najbardziej kalorycznych należą:
- awokado - 160 kcal / 100 g
- serek philadelphia - 342 kcal / 100 g
- warzywa w tempurze - ok. 160 kcal / 100 g
- łosoś - 197 kcal / 100 g
- sezam - 573 kcal / 100 g
Z kolei do najmniej kalorycznych dodatków do sushi zalicza się:
- warzywa
- glony wakame - 45 kcal / 100 g
- grzyby shitake - 34 kcal / 100 g
Ile kalorii ma sushi nigiri?
Wartość kaloryczna poszczególnych składników sushi prawdopodobnie niewiele Ci mówi. Trudno bowiem oszacować w jakich proporcjach wykorzystano wyżej wymienione składniki komponując sushi. Przejdźmy zatem do ustalenia ile kalorii mają poszczególne rodzaje sushi.
Sushi nigiri to najstarsza forma sushi składająca się z porcji ryżu i znajdującej się na niej ryby, owoców morza, awokado, omletu japońskiego, itp. Jego kaloryczność zależy głównie właśnie od tego co znajduje się na ryżu. Oto kilka przykładowych wartości:
- sushi nigiri z łososiem - ok. 150 kcal / 100 g;
- sushi nigiri z tuńczykiem - ok. 175 kcal / 100 g;
- sushi nigiri z krewetką - ok. 115 kcal / 100 g;
- sushi nigiri z krabem - ok. 115 kcal / 100 g;
- sushi nigiri z omletem japońskim - ok. 150 kcal / 100 g;
Hosomaki - kalorie
Wiesz już ile kalorii ma sushi nigiri. Pora ustalić ile kalorii ma sushi hosomaki, czyli rolki sushi z wyłącznie jednym dodatkiem. Oto przykładowa kaloryczność sushi hosomaki w przeliczeniu na całą rolkę (6 lub 8 kawałków):
- hosomaki z tuńczykiem - ok. 330 kcal;
- hosomaki z łososiem- ok. 430 kcal;
- hosomaki z awokado - ok. 390 kcal;
- hosomaki z ogórkiem - ok. 300 kcal;
- hosomaki z krewetką - ok. 330 kcal;
Futomaki - kalorie
Futomaki to rolki sushi zawierające, obok ryżu i wodorostów nori, trzy różne dodatki wybrane przez Mistrza Sushi. Występują zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej, a ich rozmiar znacząco przewyższa hosomaki i osiąga średnicę ok. 2 cm.
Biorąc pod uwagę szeroki wachlarz kombinacji składników, które mogą znaleźć się w sushi futomaki, sprecyzowanie ile kalorii ma pojedyncza rolka jest dość trudne. Szacuje się jednak, że w rolce futomaki wegetariańskiej znajdziemy ok. 300-400 kcal, natomiast w rolce mięsnej 400-600 kcal.
Czy warto jeść sushi?
Sushi nie należy do najmniej kalorycznych potraw, jednakże w porównaniu z innymi daniami typu fast food wypada zdecydowanie korzystniej. Nie tylko ma mniej kalorii niż frytki, pizza czy hamburger, lecz jest również bogatym źródłem witamin, mikroelementów, białka, błonnika i antyoksydantów. Warto więc, nawet na diecie odchudzającej, raz na jakiś czas zafundować sobie posiłek w japońskiej restauracji, np. w Futu Sushi, i cieszyć się smakiem tego wyjątkowego, orientalnego dania bez wyrzutów sumienia!